In en uit de praktijk!

'Vluchtgedrag is sterk verminderd'

‘De volgende dag konden we gelijk het verschil merken in gedrag van de bewoners...’

Op de gesloten afdeling waar bewoners wonen met dementie is het erg storend dat bewoners steeds willen vluchten. ‘Niet leuk om te zien dat er bewoners bij de deur staan en naar buiten willen. Ook aan de andere kant van de deur, vanaf de receptie gezien, is het voor bezoekers vervelend’, vertelt Heleen Koenen.

‘Het camoufleren van de deur leek ons een goede oplossing en via via zijn we bij Memo-live terecht gekomen. Roel Vinke is bij ons komen kijken en heeft ons enkele leuke ideeën en oplossingen aan de hand gedaan’. Belangrijk voor Heleen Koenen was dat er zo min mogelijk overlast tijdens de montage zou zijn. ‘Het ging erg vlot, binnen een dag was alles klaar. De volgende dag konden we gelijk het verschil merken in het gedrag van de bewoners. Geen gerammel meer aan de deur die er inmiddels uit ziet als een boekenkast. De vluchtdeur is een wand geworden met een sidetable ervoor geprint’.

 

Sfeer op de afdeling is voor Heleen Koenen erg belangrijk. ‘De medewerkers en familie van de bewoners reageren ook zo leuk. De hele afdeling is er op vooruit gegaan, het is veel warmer en sfeervoller geworden. Het is een plezierige illusie’ aldus Heleen Koenen.

Heleen Koenen, Secretaresse regiomanager De Goede Zorg, ApeldoornRamen lappen of bladeren vegen..., het gebeurt. Zo levensecht ervaren de bewoners de transformatie van de ruimtes door Memo-live.

Elk project van en door Memo-live vraagt om specifieke aandacht waarbij de kwaliteit en functionaliteit altijd de uitgangspunten zijn. Daardoor ontstaan zeer realistische en creatieve voorstellingen in gangen en open ruimtes. Ze zorgen voor rust  en een goed gevoel bij de bewoners, terwijl de verzorgers verzekerd zijn van een meer veilige situatie, omdat wegloop- of dwaalmogelijkheden door camouflagetechnieken tot een minimum worden beperkt.

Onderstaand een aantal reacties door direct betrokkenen.

Een voorbeeld van het camoufleren van een nooduitgang. (Herinckhave, Hengelo)'Ramen tot op de grond..., niet meer doodeng!'

‘De ramen voorzien van folie met 2-zijdig beeld’

Op de gangen van onze verpleegafdelingen zijn de ramen tot op de grond. “Dit is niet prettig voor mensen met dementie, ze vinden het eigenlijk doodeng om zo vanaf de 3e verdieping naar beneden te kijken”, vertelt Margreth Chel, Zonnehuisgroep Amstelland, locatie Amstelveen. “Op de ramen een decoratie aanbrengen leek ons een goede oplossing. Via Linked-in ben ik in contact gekomen met Roel Vinke van Memo-live en hij kwam met een mooie oplossing. De ramen voorzien van folie dat aan 2 kanten beeld geeft.” 

De decoratie biedt niet alleen veiligheid maar geeft de hele afdeling een buitengevoel. “Door de dieren op de afbeeldingen is er veel stof tot praten met de bewoners”, zegt Margreth. “Het geeft zo veel meer geborgenheid voor de bewoners en ook het bezoek is zeer enthousiast over de beelden die allemaal natuurgetrouw zijn.” 

“Ik ben ook zeer tevreden over het werk, de monteurs van Memo-live werken lekker door, geven weinig overlast en weten ook hoe ze met bewoners om moeten gaan”, aldus Margreth Chel. “We hebben Memo-live de vrije hand gegeven voor het ontwerp en dit heeft gezorgd voor een geweldig resultaat waar we trots op zijn!”

Margreth Chel, Hoofd zorg Zonnehuisgroep Amstelland, locatie Amstelveen“Wat mooi, wat prachtig..., en wat zijn die beestjes mak!

'De gangen zijn veranderd in een buitenruimte die aantrekkelijk is om te wandelen. De bewoners kunnen op meerdere plekken een beleving ervaren. De schuur is een activiteitenruimte dat ingericht is als een oude werkplaats.'

De Marke De Meenthoek, een onderdeel van Cordaan, heeft een grote verandering ondergaan. De gangen zijn veranderd in een grote beleefplek waar van alles te beleven is. Een poes zit op het muurtje en kijkt afwachtend om zich heen of hij kan blijven zitten of dat het te druk voor hem gaat worden. Kippen scharrelen voor het groengeverfde hekje en vlinders dwarrelen boven de heg, terwijl de bezem en schop tegen de schutting staan om te gebruiken. De muurbloemen en bloeiende plantenbakken staan er fleurig bij en zijn vast net van water voorzien vanuit de gietijzeren gieter die naast de regenton staat. Een roodborstje zit parmantig op een oude vuilnisemmer, waar de klimop welig tiert.

 

'Na een schenking van de Rabobank en een aanvulling van Cordaan hebben wij Memo-live benaderd om onze gangen aan te passen', vertelt manager Thea Bestevaar van de PG-afdeling. 'Roel Vinke kwam al snel met inspirerende ideeën en oplossingen. De beleefplekken en buitenruimtes brengen kleur en sfeer in het interieur en de folies en wandbekleding zijn aangebracht met minimale overlast'.

 

Trudy van der Wel vertelt hoe na het aanbrengen van de decoratie, de bewoners direct al reageerden op hun inspirerende woonomgeving. Trudy hoort, ziet en beleeft de effecten op de cliënten dagelijks.

'Ik zal een mooi voorbeeld geven. Ik liep met een bewoner door de gang en op een gegeven moment staat ze stil bij de poes. Want er zijn ook allerlei dieren in de gangen. Mevrouw zag de poes, slaat de handen voor haar mond en zegt: -Wat mooi, wat prachtig! En wat zijn die beestjes mak! Zo stil als ze allemaal zitten'.

Thea Bestevaar, manager van de PG-afdeling en Trudy van der Wel.

 

Uitgangspunten:

De eerste verdieping is een pg afdeling met 2 huiskamers en 2 lange gangen. Het gangengebied is heel functioneel ingericht voor verzorging. De gangen en de aankleding zijn gedateerd. Bewoners kunnen geen rondje lopen. Plafond is erg laag. Alle muren zijn schoonmetselwerk, op de vloer liggen plavuizen. Echte beleefplekken zijn niet aanwezig. De kleine huiskamer (de Zonnebloem) is voor bewoners die meer zorg nodig hebben. De grote huiskamer (de Iris) is voor de andere bewoners. Plan is om dit te verbouwen. Verder is er een activiteitenruimte (de Waterlelie) en een nieuw in te richten ruimte.

 

Wens:

Van de totale ruimte een buitenruimte maken welke aantrekkelijk is om te wandelen en waar op meerdere plekken een beleving wordt ervaren.

De Marke De Meenthoek, Huizen

De gangen zijn veranderd in een buitenruimte die aantrekkelijk is om te wandelen. De bewoners kunnen op meerdere plekken een beleving ervaren.

De Marke De Meenthoek, Huizen

De schuur is een activiteitenruimte dat ingericht is als een oude werkplaats.

Onderstaand de reactie in De Huizer Courant:

Download
De Huizer Courant 16-02-2017.pdf
Adobe Acrobat document 1.9 MB


‘De warme huiselijke omgeving geeft rust, geborgenheid en gezelligheid...’

Vanaf de nieuwbouw in 2011 is direct het plan opgepakt om, in De Hanzeborg in Lelystad, een open afdeling te realiseren voor ouderen met dementie. De afdeling bestaat uit 4 kleinschalige woongroepen met 6 bewoners. Alle bewoners hebben een eigen zit/slaapkamer. ‘Ons uitgangspunt is om er geen gesloten afdeling van te maken’, vertelt Christel Ruesen. ‘Door een combinatie van verleiden om binnen te blijven en positieve afleiding slagen we er in om het vluchtgedrag te beperken. Zo is bij ons de lift gecamoufleerd door een bosgezicht. Daarnaast moeten de bewoners 2 handelingen verrichten om door een deur te kunnen. Bijvoorbeeld op een knop drukken en gelijktijdig de deur openen. Codekastjes zul je bij ons niet vinden.’

 

Nieuwe bewoners en bezoekers zijn erg verrast over het ‘gezellige buurtje’ dat door MeMo-live is aangebracht door folie en wandbekleding. De warme huiselijke omgeving geeft rust, geborgenheid en gezelligheid. ‘Wij kunnen op deze manier fixatievrije zorg bieden en de bewegingsvrijheid van cliënten vergroten waardoor onze zorginsteling extra aantrekkelijk is voor bewoners, bezoekers en medewerker’, aldus Christel Ruesen, ‘we zijn daar met ons allen erg trots op!’

Christel Ruesen, manager zorg en welzijn van De Hanzeborg, Lelystad